Niet castreren positief voor varkenshouder en milieu

In het vijfjarige  onderzoeksprogramma ‘Boars heading for 2018’ is gekeken naar de verschillen in voeropname en groei tussen gecastreerde  mannelijke varkens en hun  niet gecastreerde soortgenoten.  De resultaten waren opmerkelijk.

Door mannelijke varkens niet meer te castreren, is in Nederland per jaar 200.000 ton minder voer nodig. Met als gevolg een flinke milieuwinst  en minder druk op het beschikbare landbouwareaal. Per varken betekent het dat ongeveer 20 kg minder voer nodig is voor dezelfde prestatie. Voor de varkenshouder een verschil van 5 – 8 euro per varken, afhankelijk van de specifieke situatie.

Gedetailleerde informatie is rechtstreeks verkrijgbaar bij de onderzoeker. Voor het (Engelstalige) onderzoeksrapport en de contactgegevens van de onderzoeker klik hier.