Mannelijke steroïden en mannelijk gedrag

Mannelijke steroïden (hormonen) zijn van invloed op de hersenontwikkeling bij mannelijke varkens. De varkens worden minder vrouwelijk en mannelijker. De steroïden werken bij het ouder worden ook prestatie verhogend. Bij het ouder worden gaan mannelijke varkens seksueel en agressiever gedrag vertonen. Een proces dat overigens niet veel afwijkt van dat bij mensen.

In de eerste weken na de geboorte, produceren mannelijke biggen al grote hoeveelheden steroïden (zoals testosteron, androstenon en oestrogeen). Tussen 2 en 5 maanden na de geboorte zakt het niveau beduidend, maar neemt vervolgens weer toe tot het volwassen niveau. De hoeveelheid steroïden in de hersenen van de mannelijke varkens zijn verantwoordelijk voor het vaak onstuimige gedrag.
In het vijfjarig programma ‘Boars heading for 2018’ is onderzocht welke stoffen de grootste invloed hebben op dit proces en het gedrag van de dieren het meest beïnvloeden.

Gedetailleerde informatie is rechtstreeks verkrijgbaar bij de onderzoeker. Voor het (Engelstalige) onderzoeksrapport en de contactgegevens van de onderzoeker klik hier.