Informatie bepaalt reactie

Het 5-jarig programma ‘Boars heading for 2018’ heeft veel onderzoek uitgevoerd onder consumenten. Aan consumenten is onder anderen gevraagd wat zij vinden van het castreren van varkens en van berengeur. Het castreren van varkens riep bij vrijwel alle ondervraagde consumenten negatieve emoties op. Inhoudelijk bleken consumenten echter niet of nauwelijks over de (juiste) informatie te beschikken. Hetzelfde patroon was zichtbaar bij berengeur. Sommige respondenten kenden het fenomeen niet, sommigen van horen zeggen en weer anderen kenden het uit eigen ervaring in het (verre) verleden. Slechts weinig consumenten wisten dat varkens worden gecastreerd om berengeur te voorkomen. Zij veronderstelden andere redenen.

Wie ‘Stoppen met castreren’ onder de loep neemt, krijgt verschillende reacties. Consumenten worden beïnvloed door alle communicatie die op hen wordt afgevoerd. Van een oproep voor meer dierenwelzijn tot informatie over de kwaliteit van een product. Van beelden op tv en berichten in de krant tot een persoonlijke ervaring in de keuken. In het algemeen blijkt dat consumenten berengeur vrijwel nooit spontaan ontdekken en dat het niet castreren van varkens op bijval en waardering van consumenten kan rekenen.

Gedetailleerde informatie is rechtstreeks verkrijgbaar bij de onderzoeker. Voor het (Engelstalige) onderzoeksrapport en de contactgegevens van de onderzoeker klik hier.