Genetica oplossing berengeur?

Veel partijen zijn er over eens. Het grootste knelpunt bij het stoppen met castreren is de kans op berengeur. Een aantal onderzoekers in het programma ‘Boars heading for 2018’ richtten hun pijlen op de lange termijn. Hun doel: een genetische oplossing vinden. De eerste positieve resultaten zijn geboekt. Het onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met een fokkerijorganisatie.

Zaad van een speciale groep beren is geselecteerd en onder de naam Nador in de markt gezet. Bij deze beren hebben de nakomelingen 40% minder kans op berengeur. Het Nador concept is een van de eerste ontwikkelingen op het gebied van genomische selectie.
In aansluiting op het concept is een identificatiesysteem ontwikkeld. Vleesverwerkers hebben hiermee de mogelijkheid te controleren of de aangeleverde slachtvarkens daadwerkelijk nakomelingen van Nador beren zijn.

Gedetailleerde informatie is rechtstreeks verkrijgbaar bij de onderzoeker. Voor het (Engelstalige) onderzoeksrapport en de contactgegevens van de onderzoeker klik hier.