Europese acceptatie berenvlees zware klus

Sinds de ‘Verklaring van Noordwijk’ ruim vijf jaar geleden is de Nederlandse varkenshouderij Europese voorloper geworden wat betreft het niet meer castreren van biggen. Vanaf 1 januari aanstaande, een jaar eerder dan gepland, kopen de Nederlandse supermarkten al geen vlees meer van borgen. Zo meldt PigBusiness.nl op 15 november 2013.

Nu moet de rest van Europa ook berenvlees accepteren en vlees van gecastreerde dieren weigeren. ,,Dat wordt nog een hele berg werk,” zo verzuchte een verder strijdvaardige voorzitter Annechien ten Have van de stuurgroep ‘Stoppen met castreren’ donderdag in Utrecht. De naam van de stuurgroep is nu omgedoopt tot ‘Boars 2018’, een verwijzing naar het jaartal waarin castreren in de hele EU verboden moet zijn.

EU acceptatie

Omdat meer dan de helft van het Nederlandse varkensvlees de grens over gaat, kan castreren hier alleen volledig stoppen als overal berenvlees geaccepteerd wordt. En daarbij mag ook de vleeswarenindustrie zich niet aan haar verantwoordelijkheid onttrekken door vlees van elders te kopen, zo waarschuwde de Groningse varkenshoudster.

Europese marktacceptatie wordt volgens de vele betrokken partijen en belanghebbenden sowieso een zware klus. Zeker in de Oost- en Zuid-Europese landen wordt castreren nu nog nauwelijks als probleem gezien. Er is er maar weinig beweging op dat gebied al nadert 2018 snel.

Brede steun

Het Nederlandse streven krijgt echter wel brede steun. Zo willen LTO en NVV samen hun buitenlandse collega’s warm maken voor dit doel. Datzelfde geldt ook voor de koepel van supermarkten (CBL) en de Dierenbescherming. En dan niet alleen de Nederlandse maar ook de Eurogroup for Animals, de Europese koepel van zo’n 50 dierenwelzijnsorganisaties waarbij ook de Dierenbescherming is aangesloten.

Annechien ten Have vertelde dat er bewust contact is gezocht met deze koepel: ,,Het gaat om marktacceptatie. In Nederland is bewezen dat je met samenwerking doelen kunt bereiken.”

Lees hier het hele bericht op de website van PigBusiness.