Afschaffing castratie varkens stuit op Europese onwil

Nederlandse supermarkten verkopen vanaf volgend jaar geen vers vlees meer dat afkomstig is van gecastreerde varkens. Het is tijd om de sprong te maken naar Europa, vindt de Stuurgroep ”Stoppen met castreren”. De boeren willen wel en ook de slachterijen zijn er klaar voor. Nu de Europese afnemers nog.  Zo opent het bericht in het Reformatorisch Dagblad op 15 november 2013.

Vijf jaar onderzoek en ontwikkeling –betaald door overheid en bedrijfsleven– heeft zijn vruchten afgeworpen. Stuurgroepvoorzitter en varkenshoudster Annechien ten Have-Mellema toonde zich gisteren trots op de bereikte resultaten: Nederland heeft bewezen dat castratie niet nodig is. De helft van de beren wordt op dit moment niet meer gecastreerd. In slachterijen keuren speciaal opgeleide ‘geurmeesters’ de karkassen. De andere helft van de Nederlandse beren gaat nog altijd wel onder het mes – zij het met verdoving.

Deze varkens zijn bestemd voor de export. En juist daar ligt een groot knelpunt: in de meeste Europese landen, waaronder grootafnemer Duitsland, accepteert de markt geen berenvlees.

De stuurgroep wil Europa op andere gedachten brengen en gaat onder de internationale naam ”Boars 2018” door met lobbyen. Drie jaar geleden spraken in Brussel een aantal organisaties van boeren, supermarkten en dierenbeschermers de ambitie uit om in 2018 in de hele Europese Unie te stoppen met castreren, zij het op vrijwillige basis. Dat doel lijkt overigens ver weg. Elk jaar worden in Europa nog altijd 100 miljoen beren gecastreerd.

Lees het hele bericht in het Reformatorisch Dagblad van 15 november 2013.