Voersamenstelling en gedrag van beren

539827_533671256672131_533808998_nUit literatuuronderzoek blijkt dat ongewenst gedrag bij beren mogelijk verminderd kan worden via aanpassingen in de voersamenstelling. Het onderzoek is uitgevoerd door Prophys Animal Science Consultancy in opdracht van het Productschap Vee en Vlees en het Ministerie van Economische Zaken als onderdeel van het vijfjarige project ‘Stoppen met castreren van beerbiggen’.

De literatuurstudie inventariseerde de kennis over hormonale en neuro-endocrine regulatie van onstuimig gedrag bij beren. Daarnaast werden de mogelijkheden geïnventariseerd om dit gedrag te verminderen door het voer anders samen te stellen. De neurotransmitters dopamine en serotonine spelen een belangrijke rol bij het uiten van ongewenst gedrag. Extra tryptofaan in het voer stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen en kan agressief (en zeer waarschijnlijk ook seksueel gedrag) onderdrukken.

Meer informatie