Minister Onkelinx verbiedt varkenscastratie in België

_DSC8290Naar aanleiding van Werelddierendag overhandigde de Belgische dierenbeschermingsorganisatie GAIA een petitie aan minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx met 73.663 handtekeningen voor een wettelijk verbod op biggen castratie. Minister Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, liet  GAIA weten dat er een Koninklijk Besluit komt om castratie van biggen in België  aan banden te leggen. Ze voorziet een overgangsperiode tot 1 januari 2018.

Verklaring van Brussel

Voor het besluit gefinaliseerd kan worden, moeten de gewesten wel nog groen licht geven. Met elke maatregel voor dierenwelzijn die een invloed heeft op het landbouwbeleid moeten zij namelijk instemmen.

In het Koninklijk Besluit is sprake van een transitieperiode tot 2018. Die komt overeen met de transitieperiode die in de ‘Verklaring van Brussel’ staat. Met die tekst, aangenomen in 2010, spraken de belangrijkste spelers in de Europese varkensketen af om het onverdoofd castreren van biggen stop te zetten.

Belgische markt klaar voor verbod

Alle supermarktketens in België, op Intermarché na, hebben al de beslissing genomen om niet langer vlees van gecastreerde dieren te verkopen. Colruyt, Delhaize, Makro en Lidl hebben dat al in de praktijk gebracht. Anderen schakelen eind dit jaar om. Ook supermarktketen Match sloot zich onlangs aan. De Belgische markt is dus helemaal klaar voor een verbod op het castreren van beerbiggen, er zijn alternatieven die werken in de praktijk. Niets staat een wettelijk verbod nog in de weg. Dat vindt nu ook minister Onkelinx.