Bijeenkomst Houden van Beren: Succes- en risicofactoren op een rij

De stuurgroep van het project Stoppen met castreren van beerbiggen organiseert op dinsdagmiddag 12 november 2013 een voorlichtings- en discussiebijeenkomst over het ‘Houden van beren’. De bijeenkomst is bedoeld voor dierenartsen, voorlichters van mengvoerbedrijven, bedrijfsadviseurs, overige erfbetreders en vakjournalisten. Onderzoekers van Wageningen UR presenteren tijdens deze bijeenkomst onder andere de succes- en risicofactoren in de berenhouderij. De bijeenkomst vindt plaats in Zaal Verploegen te Wijchen.

Het Nederlandse project ‘stoppen met castreren van beerbiggen’ is gestart in 2009. In de afgelopen vijf jaren is veel onderzoek verricht en kennis opgedaan. Een van de belangrijkste aandachtsgebieden bij het niet meer castreren van beerbiggen, is het op de juiste wijze houden van beren. Beren vertonen een ander gedrag dan borgen en gelten. Varkenshouders die stoppen met castreren moeten hiermee leren omgaan en een aantal managementmaatregelen nemen. Hoewel niet alle knelpunten zijn opgelost en er nog vragen open zijn, hebben varkenshouders, adviseurs van varkenshouders en onderzoekers veel praktijkervaring opgedaan met het houden van beren.

Succes- en risicofactoren

Tijdens deze voorlichtings- en discussiebijeenkomst ‘Houden van Beren’ presenteren onderzoekers de meeste recente onderzoeksresultaten en geven ze aanbevelingen en tips. Centraal staat de presentatie van de resultaten van recent afgesloten onderzoek op 70 praktijkbedrijven naar de succes- en risicofactoren van het houden van beren.

In het tweede deel van de bijeenkomst geven enkele ervaringsdeskundigen vanuit de beroepsgroep dierenartsen, voerleveranciers en varkenshouders hun visie op het houden van beren. Er zal ruim tijd zijn voor uitwisseling van ervaringen met deelnemers aan de bijeenkomst. De bijeenkomst wordt afgesloten met het formuleren van een aantal do’s en don’ts die van belang zijn het houden van beren.

Aanvullende informatie

De stuurgroep van het project, onder leiding van voorzitter Annechien ten Have, stelt uw aanwezigheid bij deze bijeenkomst zeer op prijs. De datum en de locatie voor de bijeenkomst liggen vast: dinsdagmiddag 12 november 2013 in Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100 in Wijchen. Binnen afzienbare tijd wordt bekend gemaakt waar u zich kunt aanmelden.