Frans experiment detecteren berengeur

DSC01087Net als elders in Europa heeft ook Frankrijk een voorzichtige start gemaakt met het houden van beren onder aanvoering van Groupement Cooperl, dat vorig jaar castratie in de ban deed. In 2012 werd van de mannelijke biggen 5 procent niet meer gecastreerd.

Om te voorkomen dat vlees met berengeur in de winkel belandt, organiseerde varkensorganisatie Arip onlangs in twee Franse slachthuizen een proef om te onderzoeken of de menselijke neus betrouwbaar genoeg is om berengeur op te sporen. Als blijkt dat de bevindingen van het lab overeenkomen met die van de menselijke neus, worden in de toekomst mogelijk meer geurmeesters opgeleid voor een vaste plaats aan de Franse slachtlijnen, zo meldt Boerderij op 16 juli 2013.

In Nederland is al veel meer ervaring opgedaan met de detectie van berengeur aan de slachtlijn. De resultaten zijn veelbelovend.

Meer informatie