Nederlandse supermarkten kiezen voor non-castratie

annechien in de afdeling ccs okt 09Op 23 mei 2013 zijn de Nederlandse supermarkten met de Nederlandse varkenssector en de Nederlandse slachterijen overeengekomen de productie van het verse Nederlandse varkensvlees verder te verduurzamen.  De maatregelen gaan over mens, dier en milieu en gaan in op 1 januari 2014.

Een van de afspraken is dat castratie vanaf 1 januari 2014 is uitgesloten bij varkens die bestemd zijn voor Nederlandse supermarkten. Het gaat om ongeveer 4 miljoen varkens waarvan het vlees via de Nederlandse retail wordt verkocht.

Annechien ten Have, voorzitter van de Nederlandse stuurgroep Stoppen met castreren: “De Nederlandse supermarkten hebben hiermee een belangrijke stap gezet. We lopen zelfs een  jaar vooruit op de afspraken die we voor Nederland in 2007  in de Verklaring van Noordwijk hebben vastgelegd.  De Nederlandse retail kiest voor duurzaam en  diervriendelijk(er)  kwaliteitsvarkensvlees. Hun keus is gebaseerd op vragen uit de markt.  We zien diezelfde vraag ook in andere Europese landen opkomen. Het is goed om te zien  dat het verder verduurzamen van de varkensvleesproductie  in heel Europa  meer  aandacht krijgt.”