Champion stopt verkoop vlees van gecastreerde biggen

piglet2De Belgische grootwarenhuisketen Champion stopt eind 2013 met de verkoop van vers vlees van gecastreerde biggen. Dat zegt dierenrechtenorganisatie Gaia in haar persbericht na een overleg met Champion.

Op Match en Intermarché na verkopen nu alle grootwarenhuisketens in België geen gecastreerd biggenvlees meer. Colruyt en Lidl verkopen het al niet meer, Carrefour, Delhaize, Makro, Renmans/Aldi, Cora en Champion stoppen er mee in de loop van 2013. Gaia roept de Belgische minister voor Dierenwelzijn op om castratie van varkens nu ook wettelijk te verbieden.

Internationale acceptatie in plaats van wetgeving

Internationale markten hebben verschillende meningen over het castreren van beren. Daarom spraken de Europese Commissie, vertegenwoordigers van de Europese varkensketen (van boer tot consument) en NGO’s de intentie uit om vrijwillig het chirurgisch castreren van biggen te beëindigen in Europa per 1 januari 2018. Een Europese benadering is nodig om de middelen te ontwikkelen om dit doel te bereiken, om ervoor te zorgen dat de kosten eerlijk worden gedeeld en om ervoor te zorgen dat de Europese markt het vlees van niet gecastreerde beren gaat accepteren.