VS en EU kijken anders naar stoppen met castreren

Begin april 2013 geeft dr. Ir. Gé Backus, directeur Connecting Agri&Food een presentatie
over vijf jaar clip_image002Nederlands en Europees onderzoek naar het stoppen met castreren van beren aan de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten. Het onderwerp krijgt in de VS nog weinig aandacht. Backus: ,,Het gaat in de VS vooral om economische aspecten en consumptiegedrag. Wij weten er in Europa inmiddels veel van. Deze presentatie draagt eraan bij om internationaal kennis en ervaring over dit onderwerp uit te wisselen.”

De lezing van Gé Backus vindt begin april 2013 plaats in het kader van de Agricultural Economics Seminar Series. Tijdens zijn lezing “Stop castration: Recent developments in producing and marketing entire male pigs within the European Union” geeft hij een overzicht van de goede resultaten die Europa heeft bereikt sinds het stoppen met het castreren van mannelijke biggen.

Economisch voordeel

In de VS en Europa wordt verschillend aangekeken tegen de varkenshouderij. In Europa is veel aandacht voor dierenwelzijn. De Amerikaanse toehoorders van Backus hebben meer belangstelling voor de economische resultaten. In Europa is bekend dat de consumptiecijfers goed blijven en het economische voordeel van het fokken, houden en verwerken van niet gecastreerde varkens groot is. Dit zal ook voor de Amerikanen stof tot nadenken geven en het onderwerp ‘stoppen met castreren van biggen’ hoger op de agenda zetten, verwacht Gé Backus. “Dat is ook in Nederland en Europa belangrijk. Het is in ieders belang en nuttig om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen over dit onderwerp.

Een interessante discussie verwacht Backus over de consumptie van de vettere producten, die in de VS populair zijn. “Geur- en smaakstoffen worden in vet opgeslagen. Daar is de kans op berengeur groter.”