Europese Commissie gaat richtlijnen publiceren voor welzijn van varkens

_MG_2867In maart 2013 kwamen de Europese Commissie en belanghebbenden in Brussel bijeen om verbeteringen voor het welzijn van varkens te bespreken, mede in het licht van de onderliggende EU-verordening.

Het aanbieden van een stressvrije omgeving is een manier om bijten en wonden bij varkens te voorkomen. Bovendien hebben varkens een natuurlijke neiging om te wroeten voor hun voedsel. Daarom moedigen de Commissie en de NGO’s voor het welzijn van varkens Europese varkenshouders aan om deze natuurlijke omstandigheden in stallen te creëren.

In een aantal lidstaten zijn al nationale richtlijnen beschikbaar om varkenshouders te helpen de juiste leefomstandigheden te bevorderen voor hun varkens. De Commissie is van plan om EU-richtlijnen voor het welzijn van varkens te publiceren, op basis van wettelijke eisen, beschikbare nationale richtlijnen en wetenschappelijke kennis. Met het opstellen van deze richtlijnen wordt de komende maanden gestart. De Commissie verwacht een eerste ontwerp klaar te hebben voor de volgende bijeenkomst van de werkgroep, gepland voor juli van dit jaar. De Europese richtlijnen worden vertaald in alle officiële EU-talen om alle boeren te helpen om te voldoen aan de EU wetgeving voor het welzijn van varkens.

Bron nieuwsbrief EC, Dierengezondheid en – welzijn, 25 maart 2013