MBO-leerlingen varkenshouderij snuffelen aan berengeur

100909-GFS-slachtlijn-05Op 23 januari 2013 volgden 60 varkenshouderij leerlingen een studiedag over het houden van beren.
De dag werd georganiseerd door VarkensNET, het bedrijfsleven, LEI Wageningen UR en het Productschap Veen en Vlees. In de Nederlandse varkenshouderij staat het stoppen met castreren hoog op de agenda. In de praktijk is het houden v an beren echter anders dan het houden van zeugen en borgen. Er worden daarom allerlei onderzoeken uitgevoerd om de kennis en de ervaringen met het houden van beren te vergroten.

Coen van Wagenberg van LEI Wageningen UR deed samen met VION Food Group onderzoek naar het opsporen (detectie) van berengeur dat kan ontstaan wanneer varkensvlees wordt verwarmd.
Lang niet alle mensen blijken berengeur te ruiken. Een groot aantal stoffen spelen er een rol bij. De menselijke neus blijkt nog steeds het meest geschikt om berengeur in de slachtlijn aan te toen. Klik hier om de presentatie van Coen van Wagenberg te bekijken.
Meer informatie over de studiedag is te vinden via http://varkensnet.nl/nieuws/100-tevreden-mbo-ers-varkenshouderij